Lyst å bli en videomester i sosiale medier på 10 minutter? I denne artikkelen dekker vi alt du behøver å vite for å optimalisere dine videoer på tvers av ulike plattformer!

Dere har brukt lang tid på å lage videoer: mange timer planlegging, kanskje leid inn et eksternt byrå for å produsere, for deretter å bruke enda mer tid i klippen. Så er øyeblikket kommet – videoene skal ut på sosiale medier. Dere poster, men engasjementet uteblir. Skarve 20 likes? Hvorfor bare fire kommentarer?

Det er små detaljer som kan avgjøre om en video forsvinner inn på internetts bakrom eller om den går viralt. I den store videoguiden går vi gjennom hvilken type innhold som egner seg best på ulike plattformer, hvor lange videoer bør være, tekniske spesifikasjoner og andre tips.

Visste du for eksempel at for mye tekst i videobildet kan sørge for at den blir svartelistet av Facebook? Eller at videoer i vertikalt format får 100% høyere engasjement enn horisontale videoer?

FACEBOOK

Med åtte milliarder videovisninger daglig på plattformen kommer man ikke utenom Facebook som en del av markedsføringen. Stadig flere bedrifter velger å inkludere video for å spre budskap, og det er kanskje ikke så rart når videoer i snitt får 5,5% engasjement mot 4,6% på bilder.

Innhold

 • 85% av videoer på Facebook spilles av uten lyd. Sørg for at videoen din er designet rundt dette. Noen åpenbare tiltak er å tekste all dialog og bruke variert tekstanimasjon på viktige poenger gjennom videoen. Andre tiltak er å være bevisst i planleggingsfasen ved å designe videoer på en visuelt engasjerende måte. Målet bør være at videoen skal fungerer like godt uten lyd som med.
 • Sørg for å inkludere logoen innen de første tre sekundene av videoen for sterkest mulig merkevarebygging.
 • Plasser en CTA (call to action) midt i videoen. Plasserer du den for tidlig så risikerer du å miste seerne før du har fått budskapet gjennom. Plasserer du den for sent, så risikerer du at ingen ser den. Et eksempel på en CTA er: “Bestill din time i dag!”. CTA plassert midtveis i videoen har 17% konverteringsrate, sammenlignet med 11% i slutten av videoen og bare 3% i starten.

Facebook sier selv at videoer av høy kvalitet fanger seerne i minst ett minutt. Investér i produksjonen.

Form

 • Vertikal eller horisontal: de fleste som bruker Facebook gjør det på telefonen. En vertikal video tar opp 78% mer skjermplass enn en horisontal/landskapsvideo. Dette er en viktig årsak til at kvadratiske videoer får flere visninger, høyere engasjement og fullførelsesrate.
 • Sørg for at videoene dine eksporteres ut i to versjoner: 1×1 og 4×5. Kjør annonser på datamaskiner med 1×1-versjonen, og annonser på mobilflater med 4×5 versjonen for penest mulig resultat.

Lengde

 • Facebook anbefaler maks lengde på 15 sekunder. Det er har vært i trend i det siste med 6 sekunders annonser, hvor man bruker animert tekst, mye farger og går rett på sak. Kanskje ikke så rart når Facebook også sier at kun 40% ser mer enn tre sekunder av en video?

Kilde

 • Et viktig tips er at du bør laste opp videoene direkte til Facebook. Dette betyr at videoer linket via YouTube eller andre plattformer vil underprestere sammenlignet med organisk innhold på Facebook.

Andre tips

 • Vær forsiktig med hvor mye tekst du inkluderer i thumbnail-bildet. Hvis bildet består av 20% tekst eller mer, vil Facebook straffe deg ved å dytte innholdet ned på siden. Sjekk at du er innafor ved å bruke Facebook sitt eget bildetekstverktøy.
 • Tittelen, beskrivelsen og selve tekstingen av videoen vil påvirke hvordan søkemotorer behandler innholdet. Bruk nøkkelord og ha Google i bakhodet når du skriver dette. Skriv en tekst som speiler det visuelle innholdet og inkluder en call-to-action. 44% av seerne leser videobeskrivelsen, så ikke overlat dette til tilfeldighetene.
 • Svar på kommentarer og spørsmål. Bruk noen minutter på å svare de som har lagt igjen kommentarer. Ofte skal det ikke mer til for å gjøre dem om til lojale tilhengere.
 • Bruk A/B testing. Facebook lar deg publisere to ulike versjoner av videoene dine til ulike seere. Dette lar deg teste ut hvilket type innhold dine følgere responderer best på, og gir deg nyttig data for fremtidige produksjoner. For å unngå forvirring om hvilke variabler som påvirker publikum, så bør du ikke endre mer enn én om gangen:
  • Det kreative innholdet i videoen
  • Målgruppen du annonserer mot
  • Lengde
  • Plassering av Call to action
  • Produkter

Facebook anbefaler at du kjører testene i minimum fire dager. Du kan lese mer A/B-testing her.

LINKEDIN

Driver du med B2B salg, er det trolig ingen plattformer som er like effektive som LinkedIn.

Innhold

Ettersom LinkedIn er en profesjonell plattform rettet mot bedrifter og arbeidstakere, er også forventningene knyttet til innhold noe høyere enn du finner på andre plattformer. Sørg for at innholdet du publiserer er av høyeste mulig kvalitet – både teknisk og innholdsmessig. Seerne her vil være mindre tilgivende enn på f.eks. Facebook og Instagram.

Form

I motsetning til Facebook har du kun to valg på LinkedIn: kvadratisk (1×1) eller horisontal (16×9). Alle videoer i vertikalt format (4×5) blir automatisk beskjært ned til et kvadrat. Dette gjelder kun på vanlige videoer. Skal du derimot kjøre betalt plassering av en video, støttes bare horisontale videoer.

Kilde

Videoer lastet opp direkte til LinkedIn spilles av automatisk i feeden, i motsetning til videoer som er linket via en annen plattform (som Youtube, etc). Automatiske avspillinger generer høyere engasjement. Det er derfor lurt å alltid laste opp videofilen på hver enkelt plattform og dele den “organisk”.

Lengde

Oppsummert så presterer annonser best hvis de er kortere enn 15 sekunder, men:

 • For brandvideoer anbefaler LinkedIn å holde lengden til under 30 sekunder.
 • For videoer rettet mot eksisterende leads, kan man sikte på 30-90 sekunder.
 • For mer inngående videoer som skal fortelle historien til merkevaren eller produktet, anbefales det et langformat på 3-5 minutter. Hvis historien er kompleks og engasjerende, har undersøkelser vist at disse kan generere like mange klikk som kortformater.
 • Maksgrensen på LinkedIn-videoer er 10 minutter.

INSTAGRAM

Instagram som videoplattform kunne vært en artikkel i seg selv, da de nå tilbyr video som egne poster, som Stories, IGTV og livesendinger. Den tiden da Instagram var en samling av mat- og feriebilder er forbi. Andelen aktive unge brukere er høyere her enn på Facebook. De kommenterer, liker og poster også mer der enn de gjør på Facebook.

Form

Vertikale videoer postet i 4×5 format spiser opp nesten hele mobilskjermen, og er dermed måten man får mest valuta for pengene.

Instagram lar deg ikke poste videoer på mer enn 60 sekunder, så denne plattformer egner seg best til korte reklamefilmer med engasjerende visuelt innhold. Statistikken viser at 64% av forbrukere sier de foretrekker å foreta et kjøp først etter å ha sett en video av produktet.

Innhold

Sørg for at thumbnailen/hvilebildet er iøyefallende. Etter å ha lagt en masse arbeid i videoen, er det dumt om folk scroller forbi fordi thumbnailen/hvilebildet ikke klarer å engasjere. Som på Facebook, vil majoriteten av seerne starte videoen uten lyden påskrudd, men fordi Instagram som plattform belønner pene visuelle sammensetninger mer enn Facebook (profilen din er tross alt et rutenett av stillbilder), er det viktig at det visuelle i videoene holder samme estetiske nivå som bildene dine.

Instagram Stories

Instagram Stories som format åpner for å dele mer hverdagslig innhold som gjerne føles mer uformelt og tilgjengelig. Ikke vær redd for å poste en miks av morsomme, lettbeinte og promosjonelle snutter her. Bruk gjerne denne funksjonen til å re-poste innhold som kundene deres har tagget dere i. Innhold postet på Stories vil forsvinne etter 24 timer, noe som bidrar til å senke kvalitetsforventningene til innholdet. Videoene her er begrenset til 15 sekunder, men takket være en nylig oppdatering kutter nå Instagram lengre videoer opp i flere 15-sekunders segmenter automatisk.

Instagram Stories gir deg også muligheten til å kommunisere direkte med følgerne gjennom meningsmålinger og spørsmål. Ikke vær redd for å bruke disse funksjonene aktivt. Dersom følgerne dine engasjerer seg i innholdet på Stories, øker dette sannsynligheten for at de kommer til å engasjere seg i annet type innhold også.

Obs: for å kunne inkludere «sveip opp» lenker som fører til eksterne nettsider, må profilen ha minimum 10 000 følgere

IGTV

Når Instagram lanserte IGTV i hovedappen sommeren 2018 var det mange som lurte på om det endelig var kommet en reell konkurrent til YouTube. Siden den gang har nok resultatene Instagram håpet på uteblitt. IGTV forblir en relativt lite brukt funksjon ved Instagram, og fungerer best som et supplement til feeden. Instagram lar deg nå poste teasere på inntil 60-sekunder i feeden, hvor brukerne kan klikke seg direkte inn og se en fullversjonen på inntil 60 minutter på IGTV. Dette åpner for mer langformatsinnhold også på Instagram.

Eksempel på hvordan man kan bruke IGTV: Legg ut en post på Instagram Stories hvor du inviterer seere og kunder til å stille spørsmål. Gjør dette gjerne flere ganger for å samle inn en brukbar mengde med henvendelser. Produser deretter en vertikal video hvor kundenes spørsmål blir besvart og legg den ut på IGTV, med en teaser både i feeden og på Instagram Stories.

Livesendinger

Dette er en god måte å dele foredrag, produktlanseringer, happenings og engasjere nye følgere. Instagram tillater bare at dette gjøres direkte via mobilen, og det anbefales derfor sterkt å filme livesendinger vertikalt på denne plattformen.  

Hvis Facebook og LinkedIn er plattformene for å dele reklame og brandvideoer, så er Instagram stedet hvor man lar kundene bli bedre kjent med firmaet, og gjerne lar dem kikke litt bak kulissene.

YOUTUBE

Mange bedrifter har en tendens til å behandle YouTube som et bakrom. Plattformen brukes stort sett bare til å oppbevare videoer bedriften har laget, og lenker derfra deles bare videre på andre plattformer. Dette er dumt av flere grunner:

 1. Lenker delt fra YouTube på f.eks. Facebook og LinkedIn vil få lavere engasjement enn organisk innhold, da de ulike plattformene prioriterer innhold som lastes direkte opp til plattformen, og ikke lenker som bare fører brukeren videre til en annen konkurrerende plattform.
 2. YouTube er det stedet hvor folk blir værende lengst når de først har satt i gang en video. Dette åpner for at bedriften din kan markedsføre seg gjennom kreativt brukerinnhold. Eksempel: selger bedriften din fliser, så har du muligheten til å lage en videoserie som heter “Hvordan legge fliser som en proff”. Merkevaren din vil bli oppfattet som en autoritet og vekke tillit hos potensielle kunder som gjør research i forkant av et mulig kjøp.
 3. YouTube er verdens nest største søkemotor etter Google, og hele 50% av alle søk på YouTube er “how to”.  En sterk tilstedeværelse på plattformen styrker SEO’en og kan fungere som en tunell inn til hjemmesiden deres.

Form

 • YouTube er en av få plattformer hvor det er ønskelig med horisontale videoer (16×9). Majoriteten av YouTube videoer ses på mobil, men akkurat på denne plattformen er det forventet at man roterer telefonen for å få mest mulig ut av innholdet.

Innhold

 • Når du utformer videoen, så kan det hjelpe å tenke “hvis jeg var en kunde på jakt etter informasjon om det vi selger, hva ville jeg søkt etter da?” Trenger du inspirasjon til hva slags YouTube-innhold du kan lage? Les våre ti videoidéer for bedrifter!
 • Bruk en tittel med relevante nøkkelord for bedriften din. Bruk Google Ads sin søkeordplanlegger for å oppdage de mest relevante nøkkelordene du kan bruke. Og hold deg under 60 tegn, slik at hele tittelen vises i søkemotoren. Det er også viktig at nøkkelordene faktisk er relevante for innholdet i videoen. Ingen liker “clickbait”, og du ønsker definitivt ikke at det skal være førsteinntrykket noen får av bedriften din.
 • Skriv en utfyllende beskrivelse av videoen og bruk viktige nøkkelord tidlig i beskrivelsen. YouTube lar deg nå også hashtagge videoen, noe som gjør den mer søkbar på plattformen.
 • Lag en interessant thumbnail/hvilebilde for videoen. YouTube velger automatisk et stillbilde fra selve videoen, men vi anbefaler at du lager din egen og sørger for at den er iøyefallenede og skiller seg ut fra konkurrentene. Dersom du ikke er en Photoshop-guru, så kan du bruke gratistjenesten Canva. Den lar deg enkelt designe thumbnails basert på maler.
 • Optimaliser profilen. Sjekkliste:
  • En bio fylt med nøkkelord
  • Et iøyefallende bannerbilde  (2560 x 1440 piksler, 2MB maks)
  • Link til hjemmesiden deres og andre sosiale medieprofiler dere har
  • Adresse og kontaktinfo
 • Teksting av videoen bidrar til at Google letter forstår hva videoen handler om, og øker sannsynligheten for at videoene deres rangerer høyere når folk søker etter relevante nøkkelord.

Fang oppmerksomheten

YouTube er også en ypperlig plattform for influencersamarbeid. Dersom videoen deres har et kjent ansikt, er det langt mer sannsynlig at folk klikker på den. Fansene til influenceren vil også få et mer personlig forhold til produktet/tjenesten dere selger, og veien fra YouTube til hjemmesiden deres blir plutselig veldig kort. Mange assosierer influencere med rosabloggere som tar seg overbetalt for å promotere produkter de ikke nødvendigvis bruker selv. Prøv å tenk nytt. Se heller på det som en moderne variant av det mange av de største merkevarene har gjort siden 1980-tallet; nemlig å bruke kjendiser til å selge alt fra brus til biler.

Finn influencere som har en sterk tilstedeværelse innenfor nisjen dere tilhører. Antall følgere trenger ikke nødvendigvis være en indikasjon på hvor suksessfull kampanjen kommer til å være. En rekke undersøkelser har vist at micoinfluencere som utelukkende reklamerer innen en nisje og som ikke har et enormt antall følgere, i mange tilfeller oppnår bedre resultater enn store influencere, da de gjerne oppfattes som mer genuine og personlige i budskapene sine.

Ønsker du å profesjonalisere bruken av influencere? Vi anbefaler å bruke plattformen Inzpire.me. De finner passende influencere og matcher dem med ulike merkevarer. De håndterer også alt av betaling og kommunikasjon for dere.