Filmproduksjon er som å bygge et hus: jo større, penere og mer ambisiøse idéer man har, desto mer forarbeid, fagfolk og utstyr trenger man for å gjennomføre.

Her vil vi forsøke å gå gjennom noen av de vanligste vurderingene man bør ta når man utformer en idé til en video for bedriften. På den måten kan du gå inn i prosjekter med klare forventninger om hva det koster, hva dere har budsjett til, og hvilke fallgruver man skal unngå for at budsjettet ikke skal sprekke.

Kompleksitet

Kompleksiteten av videoen avgjør ofte hvor mange mennesker som vil være involvert bak kamera. Flinke fagfolk er spesialister på ulike områder av produksjonen, som kamera, lyd, lys og organisering. En eventvideo som skal dokumentere en tilstelning krever et helt annet oppsett enn f.eks. en reklamefilminnspilling. En enkel tommelfingerregel er at mer dokumentariske og enkle oppsett som er ment å fange noe som skjer i øyeblikket (intervjuer, eventer), er billigere enn regisserte og kontrollerte scenarioer hvor kravene til kvalitet og forventninger er høyere (reklamefilm, produktvideo, o.l.).

Antall produksjonsdager

For hver dag produksjonen skal strekke seg over så skal alle crewmedlemmene ha betalt, alle skuespillerne og statister må ha betalt, leie av lokale/studio og leie av utstyr må dekkes. Antall innspillingsdager avgjøres ofte av kompleksiteten på oppsettet. Skal videoen foregå ulike steder i landet eller ha store visuelle effekter som 3D-modeller og figurer, vil dette kreve mer tid enn om innspillingen foregår på en enkelt lokasjon med få personer foran kamera. Det samme gjelder i etterarbeidet – krevende visuelle effekter eller animasjoner vil øke antall dager med etterarbeid.

Antall skuespillere og lokasjoner

La oss ta et eksempel med en reklamefilm for et treningssenter. Historien i filmen følger en person fra de står opp, drar på jobb og har en slitsom dag, før de til slutt drar på trening og får overskudd. I denne filmen starter vi i en leilighet, beveger oss ut på gateplan, inn i et kontorlandskap og deretter inn på et treningssenter. Selve videoen er kanskje ikke mer enn 30-60 sekunder, men i løpet av den tiden har vi vært innom fire ulike lokasjoner, møtt en gruppe med kontoransatte og en gruppe folk på et treningssenter. Denne filmen ville hatt behov for 1-5 skuespillere og opp mot 20-50 statister. Konklusjonen er at det ikke nødvendigvis er lengden på filmen som avgjør prisen, men hva man ser på skjermen i løpet av den tiden.

Historien bak filmen

Foregår handlingen i en leilighet på 1960-tallet? Kanskje på en politistasjon i 2019? Eller kanskje et romskip har landa i skogen? Disse tre eksemplene vil kreve helt forskjellige kostymer, rekvisitter og lokasjoner. Jo mer spesifikt dette skal være, desto flere hensyn og kostnader vil det være knyttet til produksjonen.

En proporsjonal investering

Hva forventer man i avkastning av filmen? 500 000 kroner i økt salg? 20 millioner? Budsjettet skal gjerne speile målsettingen. Gir det mening å bruke 100 000 kroner i første eksempel? Neppe. Gir det derimot mening å investere samme beløp i andre eksempel? Godt mulig.

Disse vurderingene er vi i liten film eksperter på. Vi lager videoer som er skreddersydd ulike prisklasser og sikrer dermed at kundene våre ikke bruker unødvendig tid på å utvikle idéer som ikke matcher budsjettet. Vi utvikler konsepter, håndterer all planlegging, produksjon, etterarbeid og distribusjon. Når du bestiller videoproduksjon hos oss, får du en sømløs prosess fra første møte til ferdig film.